Etherische en geur-oliën – ontdek de belangrijkste verschillen

Etherische oliën versus geur oliën.

Naarmate de belangstelling voor aromatherapie groeit, neemt ook de populariteit van oliën toe. Vaak voorkomende termen: etherische olie en geurolie, olie identiek aan natuurlijke, geparfumeerde olie worden heel vaak door elkaar gebruikt, hoewel het verschil tussen beide enorm is. Dat betreft de methode om ze te verkrijgen, samenstelling, prijs en hun impact op het menselijk lichaam.

Wat is het verschil? Welke oliën zijn echt natuurlijk? Welke kunnen gebruikt worden voor handgemaakte cosmetica, massagekaarsen en geurkaarsen? En het belangrijkste –

welke zijn niet schadelijk en hebben aroma therapeutische eigenschappen? Hier is alles wat je moet weten om de juiste keuze te maken voor jouzelf en jouw dierbaren.

Etherische oliën – 100% natuur!

Waarom houden we van essentiële oliën? Omdat het 100% natuurlijke plantenextracten zijn.

Het zijn allemaal natuurlijke, vluchtige essences die worden verkregen door stoomdestillatie of koude extrusie uit plantaardig materiaal.

Afhankelijk van het type plant zijn dit: hout, bladeren, bloemen (bijv. Waterlelie, waarvan ik de geur heb gebruikt om deze mini wax melts te maken), wortels, naalden, zaden, harsen, bloemknoppen, twijgen of grassprieten.

Er worden momenteel wereldwijd ongeveer 200 soorten essentiële oliën geproduceerd, maar ze hebben niet allemaal therapeutische eigenschappen. Niet alle planten bevatten etherische olie, dus aardbeien- of appelolie zullen we niet vinden in het assortiment van etherische oliën.

Het zijn essentiële oliën die planten hun geur en smaak geven. Dit is het kostbaarste wat de plantenwereld de mens te bieden heeft!

Naast de heerlijke geur bieden de etherische oliën ons nog iets anders: de kracht van helende eigenschappen. De helende eigenschappen van etherische oliën zijn al 1000 jaar bekend en worden in de aromatherapie gebruikt.

De term aromatherapie wordt vaak gebruikt in de context van geurtherapie, maar echte aromatherapie gaat niet alleen over een aangename geur. Geurige paraffinekaarsen of luchtverfrissers op smaak gebracht met synthetische geuren hebben niets te maken met aromatherapie.

Dus wat is echte aromatherapie?

Aromatherapie is een praktijk die gebruik maakt van specifieke ingrediënten die van nature in de essentiële oliën van bepaalde planten voorkomen voor therapeutische doeleinden.

Deze methode werkt via het reukvermogen door het hele lichaam. Het beïnvloedt niet alleen ons welzijn, maar ook onze lichamelijke gezondheid.

Dit zijn enkele eigenschappen van etherische oliën: ze kalmeren ontstekingen, hebben een kalmerende of stimulerende werking, kalmeren hoofdpijn, verbeteren de werking van het spijsverteringsstelsel, verminderen spanning en pijn in spieren en gewrichten, hebben antiseptische en antidepressieve eigenschappen. En dit zijn slechts enkele voorbeelden van hun geweldige voordelen!

Onthoud! De werking van een etherische olie is afhankelijk van het type. Niet alle oliën hebben dezelfde eigenschappen, dus lees de kenmerken van een bepaalde olie voordat je eentje koopt. Door een hoogwaardig en geschikt type product te kiezen, kun je jezelf helpen in de strijd tegen virale, bacteriële of schimmelinfecties, je zorgen verdrijven en jezelf energie geven, of juist kalmeren en stress vergeten.

Etherische oliën zijn luxegoederen vanwege hun prijs en beperkte selectie. Hun gunstige invloed is echter de prijs waard.

Geur-, geparfumeerde, geurcomposities – oliën zijn synthetische stoffen!

Het zijn mengsels van kleine hoeveelheden natuurlijke oliën en synthetische geurstoffen of volledig synthetische stoffen. Ze kunnen niet worden gebruikt in aromatherapie.

Kunstmatige geuren die in laboratoriumomstandigheden zijn nagemaakt, kunnen ruiken naar natuurlijke geuren die in planten worden aangetroffen, maar hebben geen therapeutische eigenschappen. Integendeel, ze zijn vaak schadelijk voor de gezondheid. Door te grijpen naar producten met een synthetische lavendelgeur, profiteer je niet van de gunstige eigenschappen, zoals het verlichten van spierpijn, brandwonden, acne of slapeloosheid. Door een natuurlijke kaars met de geur van Bergenlavender aan te steken, kun je volledig ademen en genieten van de effecten van lavendel.

Wist je dat we veel kunstmatige geurstoffen in huis hebben? Ze worden niet alleen gebruikt als toevoegingen aan cosmetica, schoonmaakmiddelen, luchtverfrissers, parfums, zepen en kaarsen, maar helaas ook in … voedingsproducten.

Naast het van het nabootsen van geuren, hebben ze geen andere eigenschappen. Hun enige voordeel is dat de keuze aan geurcomposities praktisch onbeperkt is. En de prijs is erg laag. Dit verklaart hun enorme populariteit. De geur beïnvloedt onze stemming, dat is begrijpelijk. Velen van ons kunnen zich geen leven voorstellen zonder zulke populaire luchtverfrissers. Hetzelfde waar wetenschappers voor waarschuwen, omdat ze beweren dat ze kankerverwekkender zijn dan roken.

Wij vinden het fijn als het lekker ruikt in het huis of in de auto. Het zou echter beter zijn als deze geuren onze gezondheid niet zouden beschadigen. In plaats van een luchtverfrisser gevuld met een giftige vloeistof in contact te brengen, is het beter om een mini wax melts aan te steken en even te wachten tot de binnenkant gevuld is met de geweldige geur van lavendel.

Etherische oliën of kunstmatig verkregen aroma’s in de vorm van geuroliën? Een paraffinekaars met de geur van vanille of een natuurlijke kaars met de geur van Waterlelie? De keuze is aan jou.

Voor mij staat gezondheid en wat natuurlijk is, altijd op de eerste plaats!