Hoe kies je een aromabrander voor aromatherapie?

Steeds meer mensen waarderen de kracht van aromatherapie, reikend naar verschillende soorten meditatietechnieken, het beoefenen van yoga of het trainen van mindfulness. Wat heeft aromatherapie gemeen met ontspanning? Een prachtige geur die enorm helpt bij al deze praktijken.

Een aangename aroma is niet de enige reden waarom we ons graag omringen met verschillende geuren. Mensen die om hun gezondheid en welzijn geven, weten dat essentiële oliën die gebruikt worden in aromatherapie wonderen kunnen doen.

Goedgekozen geuren zorgen niet alleen voor ontspanning, maar helpen ook om na een stressvolle dag vol spanningen weg te werken. Ze versterken concentratie, stimuleren en geven een gevoel van frisheid. Het branden van een aromatische kaars is meer dan alleen maar het creëren van een prachtig aroma in de ruimte – het ondersteunt lichaam, brein en geest.

Aromatherapie aan huis

De gemakkelijkste en waarschijnlijk de voordeligste manier om thuis van de voordelen van aromatherapie te genieten, is door de etherische olie van jouw keuze in de lucht te verspreiden met behulp van een aromabrander. Het aromabrander bestaat uit twee belangrijke onderdelen. In de bodem bevindt zich een theelichtkaars (het is belangrijk dat het een natuurlijke kaars is, geen paraffinekaars). Het bovenste deel is de schaal waarop de geur wordt geplaatst. Na het aansteken van de kaars zal deze opwarmen en de aroma’s vrijgeven. Het kan water zijn met een paar druppels etherische olie (voor aromatherapie zijn alleen etherische oliën geschikt) of Wax Melts, d.w.z. geïmpregneerde was met etherische oliën. Ik bedoel natuurlijk was – soja of koolzaadwas, zoals een was met het heerlijke aroma van berglavendel.

Op de markt zijn er ook elektrische aromabranders verschenen, waarvan het principe hetzelfde is als de traditionele aromabranders, behalve het feit dat de kaars wordt vervangen door een gloeilamp.

We hebben een heel brede selectie als het gaat om de vormen, kleuren en materialen van de aromabranders, maar voor mij is hun functionaliteit het belangrijkste.

Het  aromabrander  moet er niet alleen mooi uitzien, maar ook van goede kwaliteit zijn. De sleutel is om een ​​aromabrander  te kiezen die geschikt is voor het type product dat je erin verwarmt.

Als je van plan bent om zo’n aromabrander  aan te schaffen, beantwoord dan eerst een heel belangrijke vraag –

Welke producten ga ik gebruiken in mijn aromabrander? Etherische oliën of wax melts? Het maakt veel uit! Het kiezen van de juiste product heeft een enorme impact op de kwaliteit van de aroma’s die uit de wax melts of oliën komen die je gebruikt.

Aromabrander  voor Wax Melts

Als je doel is om aromatherapie te gebruiken met behulp van wax melts, moet het aromabrander die je gaat gebruiken op de juiste manier aangepast worden. De afstand tussen het schaaltje, waarin de was wordt gesmolten, en de kaarsvlam moet min. 10 cm tot max. 13 cm zijn. Deze afstand tussen het kopje en de warmtebron is optimaal. Op een lagere hoogte kan de was in de beker te veel opwarmen en zal de geur te intens en instabiel zijn. Het meest aangename is het subtiele aroma van de Wax Melt – het is perfect zichtbaar op het voorbeeld van de Wax Melts met de Waterlelie geur. Was die te dicht bij de vlam wordt geplaatst, kan doorbranden en een onaangename geur veroorzaken. Op grotere afstand kan het echter voorkomen dat de onvoldoende verwarmde wax melts een minder intens aroma afgeeft.

Let ook op de textuur van het schaaltje. Deze moet zo glad mogelijk zijn, met een recht, niet-ruw oppervlak, bij voorkeur glas of geglazuurd. Anders zal de was de spleten binnendringen, ze bevlekken en de geur permanent achterlaten. Het schoonmaken van zo’n schaaltje zal ook lastig zijn.

Het schaaltje in het aromabrander  moet dieper zijn dan die van de olieschaaltje. Dan zal de hele samenstelling van wax melts in passen, die na het smelten in volume zal toenemen.

Een aparte schaaltje maakt het gebruik en de verwijdering van gebruikte Wax Melts makkelijker. De meeste klassieke aromabranders vormen één geïntegreerd geheel. Als je er echter één tegenkomt met een verplaatsbare schaaltje, overweeg dan om voor deze te kiezen.

Een te open of luchtige vorm van het aromabrander kan leiden tot onvoldoende verwarming van de wax melts en dus een minder intense geur. Het aromabrander  moet van onbrandbaar materiaal zijn gemaakt. Er bestaan aromabranders waarvan het lichaam is gemaakt van hout of houtachtige materialen. Het visuele effect is vaak erg mooi, maar ik raad dergelijke producten  zeker af. Een aromabrander  van keramiek, glas of metaal is dan de juiste keuze.

Aromabrander  voor oliën

Aromabranders die gemaakt zijn voor aromatherapie met etherische oliën, moeten aan dezelfde criteria voldoen die ik noemde voor aromabranders met Wax Melts- op één na, de belangrijkste.

De afstand tussen de warmtebron en het schaaltje moet min. 6,5 cm tot max. 10 cm zijn. Het schaaltje mag, maar hoeft niet, platter zijn. Een grote capaciteit is hier niet nodig, het is genoeg om een ​​paar milliliter water en 5 tot 10 druppels olie toe te voegen.

Door voor goedkope aromabranders te kiezen, bespaar je op jouw… gezondheid.

Wanneer je voor wat duurdere, maar degelijke aromabranders  kiest, heb je de garantie dat je tijdens het gebruik de dampen die uit de verwarmde substantie komen, het gecoate oppervlak van het , niet inademt. Uit een aromabrander van goed kwaliteit zullen zuivere geuren van oliën uitkomen.

Goedkope aromabranders  zijn vaak gemaakt van materialen die oververhit raken en daardoor kunnen breken en brandwonden kunnen veroorzaken. Gebarsten geglazuurde schalen van aromabranders van slechte kwaliteit (kleine, nauwelijks zichtbare barsten, spataderen op het glazuur) betekenen dat je in plaats van te genieten van het heerlijke aroma, een brandlucht of een ander aroma van twijfelachtige kwaliteit zult voelen. Door deze kleine scheurtjes trekt water, oliën en was in het keramiek en blijven daar, wat later zulke onaangename geuren veroorzaakt.

Iedereen die moet beslissen hoe zij de lucht in het huis moet aromatiseren, moet in de eerste plaats rekening houden met gezondheid en veiligheid.

Om ervoor te zorgen dat het aromabrander zijn taak 100% kan vervullen, moet deze van goede kwaliteit zijn, evenals het theelicht dat je gaat gebruiken en de stookolie. Door jezelf uit te rusten met zo’n set, ontvang je een pure, intense, natuurlijke geur van essentiële oliën.

Het gebruik van het aromabrander  is uiterst eenvoudig. De vlam van het theelichtje zorgt voor een aangename sfeer en de warmte geeft aromatische deeltjes van etherische oliën vrij, die vervolgens met de stroom mee hete lucht in opstijgen en de zintuigen kalmeren. Aromabrander, hoewel niet essentieel, is zeker handig voor thuis, vooral wanneer hij compleet is met een kleine verzameling oliën of Wax Melts voor verschillende dagen en stemmingen – op één dag kan het de geur van een waterlelie zijn, en op winteravonden werkt niets beter dan de geur van een sinaasappel met een kruidnagel.