Zijn paraffinekaarsen echt giftig?

Zijn paraffinekaarsen echt giftig?

Herfst en winter zijn de tijd van het jaar waarin we de meeste kaarsen branden. We brengen gezellige avonden door met dierbaren, een goed boek en ontspannende muziek. Het is een perfect moment om te ontspannen, zalige momenten van omhelzing – niet alleen met een warme deken, maar ook met een aangenaam kaarslicht.

Kaarsen vergezellen ons vaak bij familiebijeenkomsten, vakanties en ontspannende avonden alleen. De zwevende geur van een kaars met de geur van Waterlelie zal de romantische avond van menig koppel aangenamer maken. Aan de andere kant zal een kaars met een geur van Sinaasappel met Kruidnagel de magie van Kerstmis levend houden.

Velen van ons kiezen kaarsen voor in huis zonder na te denken over hun samenstelling, productiemethode of de invloed die ze kunnen hebben op de gezondheid.

Heb je ooit gedacht dat zulke onschuldige kaarsen schadelijk kunnen zijn? Veel mensen klagen dat ze onaangename duizeligheid, pijn of kortademigheid ervaren bij het branden van kaarsen. Waarom?

De meest populaire en giftige

Paraffinekaarsen, want daar zullen we het over hebben, zijn het populairst, het goedkoopst en bijna overal verkrijgbaar. De fabrikanten van deze kaarsen verleiden ons met een ontelbaar aantal mooie geuren, kleuren, vormen en vooral de prijs.

Helaas zijn er maar weinig mensen die zich bewust zijn van de gevaren van hun keuze. De negatieve effecten van het gebruik ervan stapelen zich op in de loop der jaren en kunnen leiden tot ernstige ziekten en aandoeningen.

Uit een aantal onderzoeken is gebleken dat de paraffine zelf bij verbranding bijna 11 kankerverwekkende stoffen produceert. Ontdek de gevaren van paraffine en ontdek waarom kaarsen van andere materialen een betere keuze zijn.

Wat inhaleer je bij het branden van een paraffinekaars?

Paraffine wordt verkregen bij de raffinage van ruwe olie, teer of turf. Het kan ook synthetisch worden verkregen. Waarschijnlijk kan niemand van ons zich voorstellen om voor zijn plezier de dampen van ruwe olie of diesel in te ademen.

Helaas hebben onderzoeken van een paar jaar geleden aangetoond dat bij het verbranden van paraffine er veel giftige en kankerverwekkende stoffen vrij komen. Bij de verbranding komen ook grote hoeveelheden koolstofdioxide vrij in de atmosfeer, wat niet alleen een negatieve impact heeft op ons, maar ook op het milieu.

Hier is een lijst van de gevaarlijkste stoffen die vrijkomen bij de verbranding van paraffine:

Benzeen – de gevaarlijkste stof van de vermelde. Sterk kankerverwekkend, dringt via de luchtwegen in de bloedbaan. Benzeen wordt veel gebruikt bij de productie van kunststoffen, het veroorzaakt onder andere acute en chronische vergiftigingen, die worden gekenmerkt door huidirritatie, branderig gevoel en de vorming van herpes. Het beïnvloedt ook het centrale zenuwstelsel, wat leidt tot agitatie of depressie en ademhaling falen.

Tolueen – veroorzaakt duizeligheid, slaperigheid, gehoorverlies, oog- en huidirritatie. Langdurige inademing kan veranderingen veroorzaken in de goede werking van de ademhalings-, bloedsomloop-, voortplantings-, zenuw-, immuun-, nier- en leversystemen en zelfs de hersenen beschadigen. Het vermindert het leer- en concentratievermogen.

Formaldehyde – veroorzaakt hoesten en irritatie van de luchtwegen.Ftalaten – zeer gevaarlijk voor kinderen en dieren. Langdurige inademing kan leiden tot allergieën, astma en schade aan het zenuwstelsel. We hoorden over ftalaten toen bleek dat Chinese fabrikanten ze gebruikten om speelgoed voor kinderen te maken. Deze giftige stof verdampt na verloop van tijd uit de dingen waaraan het wordt toegevoegd en kan in eten en drinken sijpelen, zich vestigen op alledaagse voorwerpen en worden geconsumeerd door kinderen die zo vaak alles in hun mond stoppen.

Is alleen paraffine gevaarlijk?

Paraffine is slechts het topje van de ijsberg!

Houd hier rekening mee bij het kopen van een mooie, kleurrijke en intens geurende paraffinekaars. Door deze aan te steken, loop je het risico om nog meer giftige stoffen in te ademen dan pure paraffine je kan bieden.

Fabrikanten voegen kunstmatige kleurstoffen toe om mooie, verleidelijke kleuren te verkrijgen. Heerlijke geuren komen van goedkope synthetische geuroliën die ons onder invloed van hoge temperaturen voorzien van nieuwe schadelijke chemische verbindingen in de lucht. Synthetische geurstoffen worden heel vaak gebruikt in kaarsen, omdat ze veel goedkoper zijn dan natuurlijke etherische oliën.

Ook het soort materiaal waarvan het lont is gemaakt is van groot belang. Veel lonten hebben een metalen kern – hierdoor zakt de lont niet, blijft altijd verticaal en breekt zelden.

Helaas bevat het heel vaak lood, een zwaar metaal. 100% van de kleine looddeeltjes die we inademen, worden opgenomen door de bloedbaan. Het blijft permanent in het lichaam en veroorzaakt irritatie en schade aan de longen. Dit resulteert op zijn beurt in een verminderde ademhaling, meestal in de vorm van astma of een van de longziekten.

Helaas hebben al deze toevoegingen geen onverschillig effect op onze gezondheid en ons welzijn. We mogen ook niet vergeten dat kinderen en baby’s bijzonder worden blootgesteld aan schadelijke dampen. En natuurlijk onze huisdieren – het doet hen ook pijn.

Waarom zijn paraffinekaarsen ondanks hun schadelijkheid zo populair?

Helaas is het antwoord simpel: de prijs.

De kosten van paraffine zijn vele malen lager dan die van plantaardige wassen of bijenwas. De gebruikte geur heeft ook invloed op de prijs van de kaars. Er is geen kans dat kaarsen voor een paar euro natuurlijke essentiële oliën bevatten. Hierdoor is de prijs van een afgewerkte kaars met een giftige samenstelling veel lager dan die van een onschadelijke natuurlijke kaars. Maar dit is slechts een schijnbare besparing.

Klanten laten zich, naast de prijs, ook heel vaak leiden door de intensiteit van de geur. Een kleurrijke kaars met een intense geur, bijvoorbeeld koekjes, wasgoed of andere geuren die de natuur niet weerspiegelen, wordt gretig gekozen door gebruikers. Alleen geleid door de prijs en de sterke geur, maken we de verkeerde keuze in het winkelschap zonder het zelf te weten. We zijn allemaal zo bang voor smog en tegelijkertijd trakteren we onszelf thuis op een giftige suspensie door een goedkope paraffinekaars aan te steken.

Alternatief voor paraffinekaarsen

Als je elke dag paraffinekaarsen gebruikt, is het tijd om te veranderen – in het belang van

gezondheid voor jouzelf en jouw naasten, en voor de natuurlijke omgeving. De ideale vervanger voor paraffinekaarsen zijn natuurlijke kaarsen gemaakt van plantaardige was of bijenwas.

Natuurlijke kaarsen, dus wat voor soort? Welke kaarsen zijn natuurlijk? Deze vraag komt heel vaak voor. We weten niet hoe we natuurlijke kaarsen moeten herkennen en hoe we ze moeten uitkiezen.

Over het algemeen kunnen natuurlijke kaarsen worden genoemd die alleen van plantaardige was (raapzaad-, soja-, kokos- of palmwas) of was zijn gemaakt. Deze wordt echter niet volledig geaccepteerd door vegetariërs en veganisten omdat het een dierlijk product is.

Natuurlijke kaarsen, dus wat voor soort?

De meest populaire op dit moment zijn sojawas en koolzaadwaskaarsen.

Natuurlijke wassen biologisch afbreekbaar zijn, bio-hernieuwbaar, niet giftig, vriendelijk voor onze gezondheid en veilig voor het milieu.

Hier zijn enkele voordelen van natuurlijke geurkaarsen:

– de brandduur van natuurlijke kaarsen is doorgaans 30 tot 50% langer dan die van paraffinekaarsen,

BELANGRIJKSTE – natuurlijke wassen stoten bij de verbranding geen stoffen uit die schadelijk zijn voor de gezondheid en het milieu,

– een subtiel aroma dat niet irriteert, afkomstig is van natuurlijke etherische oliën en een vorm van aromatherapie is,

– vlekken van plantaardige was kunnen eenvoudig worden verwijderd met warm water en zeep;

– natuurlijke kaarsen zijn producten die niet op dieren zijn getest,

– natuurlijke kaarsen zijn geschikt voor kinderen, ouderen en mensen met allergieën,

– natuurlijke kaarsen zijn vriendelijk voor onze huisdieren,

– bij het branden produceren ze 90% minder koolstofdioxide dan paraffinekaarsen, – natuurlijke kaarsen, gebruikt in overeenstemming met de aanbevelingen, roken niet en produceren geen roet, (link- hoe kaarsen op de juiste manier te branden van plantaardige was)

Meer informatie over de voordelen van kaarsen van plantaardige was:

Denk eraan, bij het kiezen van kaarsen voor in huis, controleer waar ze van gemaakt zijn!

Volg hetzelfde principe als bij het kiezen van voedingsproducten – hoe korter de samenstelling, hoe beter! Het is niet alleen een investering in een heerlijke geur, maar ook in gezondheid.

Een echte natuurlijke kaars, die geen negatieve impact zal hebben op ons en het milieu, mag alleen bestaan ​​uit:

– natuurlijke plantaardige of bijenwas,

– natuurlijke ongebleekte en niet-uitgeharde lont,

– een samenstelling van etherische oliën van plantaardige oorsprong, als het een geurkaars is.

Door natuurlijke kaarsen in jouw huis aan te steken, creëert je een gezellige sfeer en zorg je tegelijkertijd voor jouw gezondheid en welzijn en voor die van jouw gezinsleden en gasten.

Geurkaarsen met een natuurlijke samenstelling hebben een positief effect op het menselijk welzijn, afhankelijk van de gekozen samenstelling van etherische oliën. Sommige helpen om te ontspannen en te rusten – een kaars met de geur van Berglavendel is hier van onschatbare waarde – en andere stimuleren de creativiteit, versterken de hersenen, vergemakkelijken bovendien het onthouden en ondersteunen mentale taken.

Kies de perfecte compositie die je vergezelt tijdens de avondontspanning, yogasessies of gewoon tijdens het werk. En wil je geurloos genieten van kaarslicht, kijk dan zeker eens naar de geurloos Pure Candle.

Kies bewust. Hou van de natuur samen met mij.